Gevel isoleren

Gevel isoleren

ONTVANG SUBSIDIE EN BESPAAR

De gevel isoleren

Wil je graag je buitenmuur isoleren, maar weet je niet welke optie het beste is? Je hebt de keuze: Spouwmuurisolatie, een voorzetwand aan de binnenkant of isolatie aan de buitenkant van je huis.

Indien je een spouwmuur hebt, is spouwmuurisolatie een voordeligere keuze, aangezien dit aanzienlijk goedkoper is dan isolatie van de buitenmuur. 

Overweeg gevelisolatie als:

 • Je huis geen spouwmuur heeft.
 • De spouwmuur ongeschikt is voor isolatie.
 • De buitenmuur dringend onderhoud nodig heeft.
 • Je je huis volledig energieneutraal wilt maken.
 
Ongeacht je keuze, kunnen wij je helpen met het aanvragen van ISDE subsidie. Door middel van de subsidie zijn je nettokosten lager en verdien je je investering sneller terug.

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal in de spouw geïnjecteerd, wat tal van voordelen oplevert: een warmer huis, lagere energierekeningen en een verbeterd klimaat. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een tussenruimte van enkele centimeters (de spouw), die gevuld kan worden met isolatiemateriaal. Niet alle huizen hebben echter een spouwmuur; huizen die vóór 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muren. Deze kunnen ook worden geïsoleerd, maar dan met voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie aan de buitenkant. Meer informatie daarover is hieronder te vinden.

Voor spouwmuurisolatie betaal je bij een hoekwoning (400 m3) gemiddeld €2.400, waarbij je bij het combineren van meerdere energiebesparende maatregelen zo’n €700 ISDE subsidie kunt terugkrijgen. Bovendien kun je jaarlijks ongeveer €600 besparen (bij een gasprijs van €1,45).

Buiten isolatie

Kies je voor buitenisolatie, dan wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren bevestigd. Hoewel dit duurder is, biedt het vele voordelen, zoals een betere warmtebehoud en een vernieuwd uiterlijk van je huis. Met subsidie kun je een aanzienlijk bedrag terugkrijgen, vooral als je meerdere energiebesparende maatregelen neemt.

Een huis dat niet geïsoleerd is aan de buitenmuur verliest aanzienlijk veel warmte. Hierdoor zal de verwarming vaker aanslaan, wat resulteert in een onnodig hoge energierekening. Echter, door de hele gevel van een gemiddelde hoekwoning vanaf de buitenkant te isoleren, kun je jaarlijks zo’n 550 m3 gas besparen. Dit vertaalt zich naar een jaarlijkse besparing van ongeveer €750 op energiekosten, gebaseerd op een gasprijs van €1,45. Hoewel de initiële investering ongeveer €22.000 bedraagt, kun je hiervoor (bij het combineren van meerdere energiebesparende maatregelen) zo’n €3.300 aan subsidie ontvangen.

Binnen isolatie

Binnenisolatie is handig als je enkelsteens muren hebt of als je de huidige isolatie wilt verbeteren. Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt binnen in huis tegen de buitenmuur aan. Hierdoor verlies je wel wat ruimte, maar je krijgt er een comfortabeler huis met lagere energiekosten voor terug. Met subsidie kan dit financieel aantrekkelijk zijn, dus het is de moeite waard om dit te overwegen, vooral als je meerdere energiebesparende maatregelen neemt.

Voor het plaatsen van voorzetwanden in de woonkamer van een gemiddelde hoekwoning (met 35 m2 buitenmuur) bedragen de kosten doorgaans ongeveer €5.500,-. Door het combineren van meerdere energiebesparende maatregelen kun je hiervoor een subsidie van ongeveer €1.300,- ontvangen. Bovendien leidt dit tot een besparing van circa 250 m3 gas per jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van zo’n €360,-, afhankelijk van de gasprijs.

Soorten subsidies

Er bestaat een nationale subsidie voor isolatie, waarbij het bedrag per vierkante meter vaststaat. Bij het uitvoeren van 2 of meer maatregelen, profiteer je van extra voordeel: het subsidiebedrag per vierkante meter verdubbelt dan. Laat ons jou helpen met de aanvraag van de nationale ISDE subsidie.

Sommige gemeenten en provincies bieden ook regionale isolatiesubsidies aan. Controleer hiervoor de beschikbare regelingen in jouw gemeente.

Waar wacht je nog op?

Ben jij van plan om je huis beter te isoleren? Vereenvoudig je subsidieaanvraag met onze deskundige hulp! Jij levert de benodigde gegevens, wij doen de rest. Laat je gegevens achter en ontvang kosteloos informatie.

Let wel op: Subsidies worden alleen verstrekt als de werkzaamheden worden uitgevoerd door een erkend bedrijf, niet als je zelf de klus uitvoert.

Wij staan voor je klaar

Start hieronder gratis jouw aanvraag of neem contact met ons op voor vragen en hulp

Alleen betalen als jij je subsidie krijgt.

Eenvoudig jouw subsidie aanvragen

Waarom worstelen met een subsidieaanvraag als wij het voor je kunnen regelen? Wij nemen alle zorgen uit handen. Met ons “no cure, no pay”-beleid betaal je pas als je subsidie is goedgekeurd. Bespaar tijd en moeite en laat ons jouw subsidieaanvraag verzorgen.

Vanaf

€79,-

Eenvoudig jouw subsidie aanvragen

Waarom worstelen met een subsidieaanvraag als wij het voor je kunnen regelen? Wij nemen alle zorgen uit handen. Met ons “no cure, no pay”-beleid betaal je pas als je subsidie is goedgekeurd. Bespaar tijd en moeite en laat ons jouw subsidieaanvraag verzorgen.

Vanaf

€79,-

Eenvoudig jouw subsidie aanvragen

Waarom worstelen met een subsidieaanvraag als wij het voor je kunnen regelen? Wij nemen alle zorgen uit handen. Met ons “no cure, no pay”-beleid betaal je pas als je subsidie is goedgekeurd. Bespaar tijd en moeite en laat ons jouw subsidieaanvraag verzorgen.

Vanaf

€79,-

Subsidies geregeld
0 +
Klanttevredenheid
0 /5

Meest gestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen over de ISDE subsidie. Staat jou vraag er niet bij. Stel je vraag dan via onze chat of mail bel ons.

De verwerkingstijd van een ISDE-subsidieaanvraag varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de compleetheid van je aanvraag, het type installatie en de drukte bij de RVO. Over het algemeen streven ze ernaar om binnen acht weken na ontvangst van een complete aanvraag een besluit te nemen. Dit besluit kan een goedkeuring of afwijzing zijn. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, wordt het subsidiebedrag normaal gesproken binnen enkele weken na het besluit uitbetaald.

Voor particulieren is er geen specifieke limiet voor het aantal keren dat je ISDE-subsidie kunt aanvragen. Je kunt meerdere keren een aanvraag indienen, zolang je voldoet aan de voorwaarden en de installaties waarvoor je subsidie aanvraagt, in aanmerking komen.

De beschikbare subsidies voor particulieren kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het type duurzame energie-installatie. In 2023 kunnen er subsidies zijn voor zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en andere duurzame energiebronnen. Om de meest actuele informatie te krijgen over welke subsidies beschikbaar zijn voor particulieren in 2023, raden we aan de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te raadplegen of contact op te nemen met lokale energieadviseurs.

Om in aanmerking te komen voor isolatiesubsidie dien je te voldoen aan diverse vereisten. Hieronder presenteren we de voornaamste criteria die van toepassing zijn. Voor een uitgebreide lijst van voorwaarden kun je terecht op de website van RVO – ISDE Isolatiemaatregelen woningeigenaren.

 1. Je moet de eigenaar van de woning zijn en er zelf wonen, dit betekent dat de woning niet verhuurd mag zijn.
 2. De isolatiewerkzaamheden dienen uitgevoerd te worden door een professioneel bedrijf; zelf uitvoeren wordt niet geaccepteerd.
 3. Het isolatiemateriaal moet een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben. De goedgekeurde isolatiematerialen en diktes zijn te vinden in de Meldcodelijsten van RVO.
 4. Het oppervlak dat je laat isoleren moet voldoende vierkante meters omvatten.
 5. Per isolatiemaatregel wordt een vast bedrag per vierkante meter toegekend. Er bestaan zowel hoge als lage subsidiebedragen. Voor het hoge bedrag dien je binnen een jaar 2 of meer delen van je woning te isoleren, zoals het dak, buitenmuren, vloer of ramen. Je kunt ook één deel laten isoleren en daarnaast kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Het lage bedrag geldt voor één isolatiemaatregel.
 6. De subsidie is enkel van toepassing op het isoleren van een bestaande woning in de staat waarin deze zich momenteel bevindt. Nieuwbouwwoningen komen niet in aanmerking voor deze subsidie, evenals nieuwe aanbouwen aan bestaande woningen.
 7. Het indienen van de subsidieaanvraag moet achteraf gebeuren, binnen 24 maanden na voltooiing van en betaling voor de eerste uitgevoerde isolatiemaatregel.
 8. Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar dit moet betrekking hebben op verschillende isolatiemaatregelen.