Vloer- en bodemisolatie

Vloer- en bodemisolatie

ONTVANG SUBSIDIE EN BESPAAR

Vloerisolatie

Wil je genieten van een comfortabeler huis, lagere energiekosten én een positieve impact op het milieu? Overweeg dan vloerisolatie, waarvoor je zelfs subsidie kunt krijgen.

Met geïsoleerde vloeren voelt je huis meteen een stuk prettiger aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen, waardoor de warmte beter behouden blijft. Hierdoor hoeft je cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken, wat resulteert in een lager energieverbruik en dus lagere kosten. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. En als je vloerverwarming hebt of overweegt om deze aan te leggen, is het essentieel om je vloer goed te isoleren om warmteverlies te voorkomen.

Bodemisolatie

Voor bodemisolatie wordt een laag isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte gelegd. Hoewel dit energie bespaart, is het effect en comfort minder dan bij vloerisolatie. Echter, als isolatie aan de boven- of onderkant van de vloer niet mogelijk is, kan bodemisolatie een alternatieve optie zijn. Maar als je vloer aan vervanging toe is, is vloerisolatie altijd de beste keuze.

Bij bodemisolatie is er bijna altijd een luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en de vloer, wat resulteert in warmteverlies via de vloer. Dit maakt bodemisolatie minder effectief dan vloerisolatie, waardoor de energiebesparingen ook minder zijn.

Kosten en besparing

Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer is een eenvoudige en effectieve manier van isoleren, vooral als je een kruipruimte hebt. Bij een gemiddelde hoekwoning bedragen de kosten voor het uitbesteden van het werk ongeveer €2.050. Maar hierop kun je nog ongeveer €550 aan ISDE subsidie ontvangen (bij het combineren van meerdere energiebesparende maatregelen). Door de isolatie bespaar je bij een gemiddelde hoekwoning (130m2) jaarlijks ongeveer €190 aan energiekosten.

De kosten voor bodemisolatie zijn over het algemeen duurder dan bij vloerisolatie, en er wordt ook minder subsidie voor gegeven. Zo betaal je bij een gemiddelde hoekwoning zo’n €2.400,- en kun je er zo’n €300,- aan subsidie over terug krijgen. Vanwege de luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en de vloer bespaar je jaarlijks minder op je energierekening dan bij vloerisolatie.

Soorten subsidies

Er bestaat een nationale subsidie voor isolatie, waarbij het bedrag per vierkante meter vaststaat. Bij het uitvoeren van 2 of meer maatregelen, profiteer je van extra voordeel: het subsidiebedrag per vierkante meter verdubbelt dan. Laat ons jou helpen met de aanvraag van de nationale ISDE subsidie.

Sommige gemeenten en provincies bieden ook regionale isolatiesubsidies aan. Controleer hiervoor de beschikbare regelingen in jouw gemeente.

Voorwaarden vloer- en bodemisolatie

 • U laat minimaal 20 m2 van de bestaande vloer isoleren.
 • Het isolatiemateriaal wordt tegen de onderkant of de bovenkant van een bestaande vloer aangebracht (Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht).
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w].
 • Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR is uitgevoerd met HFK-vrije blaasmiddelen.

Waar wacht je nog op?

Ben jij van plan om je huis beter te isoleren? Vereenvoudig je subsidieaanvraag met onze deskundige hulp! Jij levert de benodigde gegevens, wij doen de rest. Laat je gegevens achter en ontvang kosteloos informatie.

Let wel op: Subsidies worden alleen verstrekt als de werkzaamheden worden uitgevoerd door een erkend bedrijf, niet als je zelf de klus uitvoert.

Wij staan voor je klaar

Start hieronder gratis jouw aanvraag of neem contact met ons op voor vragen en hulp

Alleen betalen als jij je subsidie krijgt.

Eenvoudig jouw subsidie aanvragen

Waarom worstelen met een subsidieaanvraag als wij het voor je kunnen regelen? Wij nemen alle zorgen uit handen. Met ons “no cure, no pay”-beleid betaal je pas als je subsidie is goedgekeurd. Bespaar tijd en moeite en laat ons jouw subsidieaanvraag verzorgen.

Vanaf

€79,-

Eenvoudig jouw subsidie aanvragen

Waarom worstelen met een subsidieaanvraag als wij het voor je kunnen regelen? Wij nemen alle zorgen uit handen. Met ons “no cure, no pay”-beleid betaal je pas als je subsidie is goedgekeurd. Bespaar tijd en moeite en laat ons jouw subsidieaanvraag verzorgen.

Vanaf

€79,-

Eenvoudig jouw subsidie aanvragen

Waarom worstelen met een subsidieaanvraag als wij het voor je kunnen regelen? Wij nemen alle zorgen uit handen. Met ons “no cure, no pay”-beleid betaal je pas als je subsidie is goedgekeurd. Bespaar tijd en moeite en laat ons jouw subsidieaanvraag verzorgen.

Vanaf

€79,-

Subsidies geregeld
0 +
Klanttevredenheid
0 /5

Meest gestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen over de ISDE subsidie. Staat jou vraag er niet bij. Stel je vraag dan via onze chat of mail bel ons.

De verwerkingstijd van een ISDE-subsidieaanvraag varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de compleetheid van je aanvraag, het type installatie en de drukte bij de RVO. Over het algemeen streven ze ernaar om binnen acht weken na ontvangst van een complete aanvraag een besluit te nemen. Dit besluit kan een goedkeuring of afwijzing zijn. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, wordt het subsidiebedrag normaal gesproken binnen enkele weken na het besluit uitbetaald.

Voor particulieren is er geen specifieke limiet voor het aantal keren dat je ISDE-subsidie kunt aanvragen. Je kunt meerdere keren een aanvraag indienen, zolang je voldoet aan de voorwaarden en de installaties waarvoor je subsidie aanvraagt, in aanmerking komen.

De beschikbare subsidies voor particulieren kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het type duurzame energie-installatie. In 2023 kunnen er subsidies zijn voor zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en andere duurzame energiebronnen. Om de meest actuele informatie te krijgen over welke subsidies beschikbaar zijn voor particulieren in 2023, raden we aan de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te raadplegen of contact op te nemen met lokale energieadviseurs.

Om in aanmerking te komen voor isolatiesubsidie dien je te voldoen aan diverse vereisten. Hieronder presenteren we de voornaamste criteria die van toepassing zijn. Voor een uitgebreide lijst van voorwaarden kun je terecht op de website van RVO – ISDE Isolatiemaatregelen woningeigenaren.

 1. Je moet de eigenaar van de woning zijn en er zelf wonen, dit betekent dat de woning niet verhuurd mag zijn.
 2. De isolatiewerkzaamheden dienen uitgevoerd te worden door een professioneel bedrijf; zelf uitvoeren wordt niet geaccepteerd.
 3. Het isolatiemateriaal moet een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben. De goedgekeurde isolatiematerialen en diktes zijn te vinden in de Meldcodelijsten van RVO.
 4. Het oppervlak dat je laat isoleren moet voldoende vierkante meters omvatten.
 5. Per isolatiemaatregel wordt een vast bedrag per vierkante meter toegekend. Er bestaan zowel hoge als lage subsidiebedragen. Voor het hoge bedrag dien je binnen een jaar 2 of meer delen van je woning te isoleren, zoals het dak, buitenmuren, vloer of ramen. Je kunt ook één deel laten isoleren en daarnaast kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Het lage bedrag geldt voor één isolatiemaatregel.
 6. De subsidie is enkel van toepassing op het isoleren van een bestaande woning in de staat waarin deze zich momenteel bevindt. Nieuwbouwwoningen komen niet in aanmerking voor deze subsidie, evenals nieuwe aanbouwen aan bestaande woningen.
 7. Het indienen van de subsidieaanvraag moet achteraf gebeuren, binnen 24 maanden na voltooiing van en betaling voor de eerste uitgevoerde isolatiemaatregel.
 8. Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar dit moet betrekking hebben op verschillende isolatiemaatregelen.